برخی از آیین های چهارشنبه سوری
چهارشنبه سوری ،عکس چهارشنبه سوری به همراه آیین ها
چهارشنبه سوری که با نامهای چهارشنبه آخر سال و شب چهارشنبه سرخ نیز شناخته میشود. یکی از جشنهای ایرانی است که در شب آخرین چهارشنبه سال (سهشنبه شب) برگزار میشود.
چهارشنبه سوری از دو واژه “چهارشنبه” پایان سال و واژه “سوری” که همان “سوریک” پهلوی و به معنی سرخ است ساخته شده است و روی هم رفته به معنی چهارشنبه سرخ است.
آیین های چهارشنبه سوری
آجیل چهارشنبه سوری:
آجیل چهارشنبه سوری از هفت مغز و میوه خشکک {پسته، بادام، سنجد، کشمش، گردو، برگه هلو، انجیر}، به نماد هفت امشاسپندان درست شده و آن را در سفره چهارشنبه سوری می گذارند تا همه خانواده برای شگون و تندرستی از آن بخورند.
کوزه شکستن:
درون کوزه کهنه سال پیشین کمی آب می ریزند و آنرا از بالای بام به زمین می اندازند زیرا می گویند که فروهرها از کوزه نو دیدن خواهند کرد و آب پاشیده شده، نشان روشنایی در خانه است. در زمان ساسانیان به جای آب، سترهایی (سکه هایی) را درون کوزه می انداختند و آن را از پشت بام به زمین پرتاب می کردند برای اینکه روزی و فزونی برای آنان فرستاده شود.
کفچه (قاشق) زنی:
آیین کفچه زنی کم و بیش در همه سرزمین های ایران بزرگ برگزار می شود. بدین گونه است که مردم و گاهی کودکان کاسه و کفچه را به هم کوبیده و در پشت در پنهان می شوند و خاوند (صاحبخانه) تخم مرغ یا پیشکشی درون کاسه می گذارد. کفچه زنان چه مرد چه زن بیشتر خود را با چادر می پوشانند.
کفچه زنی نماد پذیرایی از فروهرها است زیرا که کفچه و کاسه مسین نشانه خوراک و خوردن بود. ایرانیان باستان برای فروهرها بر بام خانه خوراک های گوناگون میگذاشتند تا از این میهمانان تازه رسیده آسمانی پذیرایی کنند و چون فروهرها پنهان و نمی توان دیدشان، کسانی هم که برای کفچه زنی میرفتند، کوشش میکردند روی بپوشانند و ناشناس بمانند و چون خوراک و آجیل را ویژه فروهر میدانستند و دریافتشان را همایون میپنداشتند.
شال اندازی:
در آیین شال اندازی جوانان از روی بام خانه همسایگان و خویشان یا نامزدشان، شال خود را از روی روزنه هیمه سوز (شومینه) پایین می کنند و خاوند یا دختران در گوشه آن شال شیرینی و تخمه می پیچند.
شگون (فال) گوش :
آیین شگون گوش بیشتر برای کسانی است که آرزویی دارند، مانند دختران دم بخت یا زنان در آرزوی فرزند. آنها سر چهار راهی که نماد گذار از دشواری ها بود میایستادند و کلیدی را که نماد گشایش بود، زیر پا میگذاشتند و آرزویی میکردند و به گوش میایستادند و گفت و گوی نخستین رهگذر را پاسخ به آرزوی خود میدانستند. بدرستی آنها از فروهرها میخواستند که گره کارشان را با کلیدی که زیر پا داشتند، بگشایند.
عکس ها از عبدالواحد میرزازاده -داود قهردار -مهدی قاسمی – منا هوبه فکر-روحاله وحدتی – محمدرضا ندیمی از ایسنا
چهارشنبه سوری
عکس چهارشنبه سوری